Rema.no Lær mer 5 grønne oppskrifter på under 20 minutter

5 grønne oppskrifter på under 20 minutter

Greenfluencerne bak Instagramkontoen @Radicalbroccoli har samlet sine beste oppskrifter til deg som vil spise mindre kjøtt.

Det å spise mer plantebasert er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å minske vårt klimafotavtrykk, ifølge nyere forskning. Som bonus føles det godt for både kroppen og samvittigheten å velge mer grønt i hverdagen.

Plantebasert mat trenger hverken å være komplisert å lage eller gå på bekostning av smak og nytelse. Susanne og Anette Bastviken, som står bak Instagramkontoen @radicalbroccoli, er aktuell med boken “Jordnært” og lever av å inspirere andre til å leve litt grønnere. Her deler de sine topp fem plantebaserte retter som kan lages på ca 20 minutter.

Middagene passer derfor godt i en hektisk hverdag, og alle ingrediensene finner du på din lokale REMA 1000. Velg gjerne økologiske råvarer så langt det lar seg gjøre.

1. Falafel i pitabrød med hummus

Dette trenger du til 2 porsjoner:

Falafel:

  • 2 bokser kikerter (ca 500 g) – bruk gjerne REMA 1000s egne økologiske.
  • 2 ss kikertmel eller hvetemel
  • 1 håndfull spinat
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts paprikakrydder
  • 1 ts spisskummen
  • ¼ ts pepper
  • 1 neve fersk persille, hakket
  • 1 klype fersk kardemomme
  • 1 klype kajennepepper
  • 2 fedd hvitløk
  • Kokos- eller olivenolje til steking
  • Salt
  • Pepper

Tilbehør:

  • 1 gul løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 boks små tomater (cherry eller Sunstream)
  • Babyleaf mix
  • Pitabrød

Hummus:

  • 2 bokser kikerter
  • 5 ss olivenolje
  • 4 ss vann
  • 1-2 ts salt
  • 1 ts spisskummen
  • Saft av 1/4 sitron

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 grader. Skjær 1 gul løk i båter. Ta ut 4 hvitløksfedd av en hvitløk, og behold skallet på. Ha cherrytomatene, løken og hvitløken på et brett i ovnen og stek i 20 minutter. De siste 6 minuttene skrur du på varmluft og legger inn pitabrødene.
  2. Imens tilbehøret godgjør seg i ovnen kan du starte på falafelene. Hell av vannet på kikertene, og skyll dem godt i en sil til alt skummet er borte. Ha kikerter og de øvrige falafelingrediensene i en food prosessor eller bland med stavmikser. Form til små, flate kaker og stek i olje på middels varme så de blir sprø og deilige utenpå, og varme inni.
  3. Mens falaflene steker kan du lage hummus. Skyll kikertene til det ikke er noe skum igjen. Ha alle hummusingrediensene i en food prosessor og bland godt. Det kan også mikses med en stavmikser. Smak til med salt, spisskummen og sitronsaft.
  4. Fyll pitaen med tomatblandingen, falafel, hummus og salat, og nyt!

2. Spagetti Alfredo med fersk basilikum

Dette trenger du til 2 porsjoner:

  • Olivenolje – bruk gjerne REMA sin egne, økologiske
  • 1 gul løk
  • 1 rød løk
  • Hvitløk
  • Sopp (gjerne økologisk)
  • 1 dl plantebasert melk – vi brukte Oatly havremelk
  • 0,5 dl cashew nøtter
  • Salt
  • Pepper
  • Spagetti eller annen pasta – vi brukte Rema 1000 üten
  • Basilikum eller andre urter til å drysse på toppen

Slik gjør du:

  1. Kok opp spagetti etter anvisning på pakken.
  2. Kutt løken i terninger, hvitløk i små biter og sopp i middels biter. Ha olivenolje i en middels varm panne og brun løken. Ha i hvitløk når løken er gyllen, og deretter soppen til slutt. La det steke sammen til soppen er gjennomvarm.
  3. Ta ut halve blandingen av panna og ha den i en food prosessor eller blender. Ha i havremel, cashewnøtter, salt og pepper. Blend til du får en fin saus.
  4. Sil spagettien når den er ferdigkokt, og ha over en klunk olivenolje. Hell sausen over spagettien, og bland inn resten av garnityren fra panna. Smak til med salt og pepper, og topp med fersk basilikum.

3. Ferske vårruller med peanøttsaus

Dette trenger du til 2 – 4 porsjoner:

  • 1 pakke kinakål
  • Spinat
  • Agurk
  • Tomat
  • Avokado
  • Mango
  • Spirer
  • Koriander
  • Gulrøtter

Peanøttsaus:

  • 3 cm frisk ingefær
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 ts fersk chili
  • 3 ss peanøttsmør
  • 3 ss Kikkoman soyasaus (eller Tamari glutenfri soyasaus)
  • 1 ss Sesamolje eller olivenolje
  • 4 ss vann
  • Saft fra en halv lime
  • 1 ss lønnesirup/honning

Slik gjør du:

  1. Start med å lage sausen. Finhakk hvitløk og chili, og riv ingefær. Rør sammen alle ingrediensene. Smak til med mer lime om du ønsker den mer syrlig.
  2. Vask og kutt opp agurk, tomat, avokado, mango og gulrøtter i fine terninger. De bør være ganske små for at man skal kunne fylle salatbladene. De fleste grønnsaker kan brukes til denne retten, bytt gjerne ut noen dersom du ønsker det.
  3. Vask kinakål, spinat, spirer og koriander.
  4. Fyll kinakålbladene opp på langs med grønnsaker, spinat og spirer, og ha over deilig koriander og peanøttsaus. Kutt dem slik at du får små biter – slik som på bildet.

4. Squashpasta med avokadosaus

Dette trenger du til 2 porsjoner:

  • 1-2 squash
  • 1 avokado
  • 1 ss olivenolje til steking
  • 1 ts spisskummen
  • 1 håndfull basilikum
  • Valgfri revet ost, for eksempel GoVegan
  • 1 ts salt
  • 1-2 ss pinjekjerner

Slik gjør du:

  1. Lag strimler av squashen med en ostehøvel. Hvis du har en spiralizer kan du bruke den. Varm litt olivenolje i en stekepanne, og stek deretter squashen på svak varme til den får en gyllen farge.
  2. I mellomtiden kutter du avokadoen i to og har den i en blender sammen med basilikum, krydderet og litt vann hvis det trengs. Bland sammen til det får en kremet konsistens. Du velger selv hvor flytende du ønsker å ha den.
  3. Ha deretter avokadosausen over i en panne og bland inn sammen med squashen til retten blir litt varm. Rist pinjekjerner i en tørr panne. Dette går rimelig fort, så pass på at pinjekjernene ikke svir seg. Dryss over revet ost, friske basilikumblader og de ristede pinjekjernene.

5. Asiatisk nudelsalat

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • Nudler (fullkorn, durum, hvete eller risnudler)
  • Mango
  • Babyleaf salatmix
  • Agurk
  • Gulrot
  • Sesamfrø
  • Tomat
  • Sopp
  • Spirer

Dressing:

  • 3 ss Kikkoman soyasaus (eller Tamari glutenfri soyasaus)
  • Saft fra ½ appelsin
  • Salt
  • Pepper
  • Hvitløkskrydder
  • 1 ss agavesirup/lønnesirup/honning
  • Saft av ½ lime

Slik gjør du:

  1. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
  2. Forbered salaten ved å kutte mango, tomat og agurk i små biter. Lag strimler av gulrot med ostehøvel eller spiralizer. Skyll salat og spirer. Bland sammen alle grønnsakene.
  3. Lag dressing ved å ha over soyasaus, lime, appelsin, salt, pepper, hvitløkskrydder og søtning. Smak til slik du liker det, og bland godt sammen.