5 gode grunner til hvorfor du bør spise økologisk | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 5 gode grunner til hvorfor du bør spise økologisk

5 gode grunner til hvorfor du bør spise økologisk

Vi kunne fylt en hel handlevogn med fordeler som følger en økologisk livsstil. Jon-Frede fra kolonihagen.no gir deg de fem største godene.

Stadig flere legger om matvanene sine så de inneholder økologiske alternativer, og det med god grunn. Både helsa, miljøet og dyrene har glede av denne endringen, i følge kolonihagengründer Jon-Frede Engdahl.

­– Økologisk mat smaker bedre, er mye sunnere og miljømessig mer bærekraftig, forteller han.

Kolonihagen.no har levert økologiske råvarer hjem til nordmenn i over 10 år. Er du en av de mange som har hatt lyst til å prøve et økologisk alternativ, blir du garantert overbevist etter å ha lest dette!

grønnsaker

Foto: Jon-Frede Engdahl

Her er Jon-Fredes 5 grunner til å spise økologisk mat:

 

  1. Bedre smak

Smaken blir bedre når råvarer får vokse naturlig og i sitt eget tempo. Røttene søker næring i godt jordsmonn fremfor å bli bolet frem med kunstgjødsel, derfor mener jeg smakskonsentrasjonen blir sterkere. Økologiske grønnsaker inneholder mindre vann pr. kg. enn ikke-økologiske grønnsaker, noe som også hjelper på smaken.

  1. Sunnere hverdag

Økologisk mat inneholder ikke sprøytemidler og har ikke vært drevet kunstig hardt frem. Økologiske planter bygger sitt eget immunforsvar siden de ikke får «medisiner» hver eneste dag. Dette immunforsvaret består av metabolitter, eller sekundærstoffer, og i økologisk mat finnes det opp til 50% mer av disse stoffene. Av metabolittene er antioksidanter mest kjent, men det finnes over 10.000 slike stoffer i naturen. Disse stoffene spiller en viktig forebyggende rolle når det gjelder kroniske sykdommer som kreft, hjerte-karsykdommer, diabetes og lignende.

Om jeg skulle ta feil på dette området, er det uansett den billigste forsikringen jeg kan gjøre overfor min familie og mine barn. Så har jeg brukt noen kroner mer for en råvare som smaker godt, og som samtidig sørger for at den lidenskapelige bonden får litt bedre betalt.

  1. Godt for miljøet

Økologisk mat gir mindre fotavtrykk og er derfor et mer etisk valg. Økologiske bønder bruker verken sprøytemidler eller kunstgjødsel, som ved vanlig landbruk bidrar til forurenset grunnvann og vassdrag. En annen stor miljøgevinst er at økologiske gårder har langt større artsmangfold av bier, sommerfugler og insekter, og ikke minst et rikere mikroklima i jorda. Husk at et sprøytemiddel ikke bare dreper ugresset, men også alle de gode hjelperne i naturen.

  1. Bedre dyrevelferd

Høy dyrevelferd er viktig i et økologisk landbruk. Dyrene har bedre plass og tilgang til gode utearealer, samtidig som de får et næringsrikt, rent og naturlig fôr. Smak handler også om opplevelse og historie. Når jeg vet at høna har et godt liv – ja, da smaker egget enda bedre.

  1. Bra for fremtiden

I dag slipper de som forurenser å betale regningen. Forurenset grunnvann er en regning som sendes over til staten, eller i verste fall neste generasjon.

jon frede

Foto: Jon-Frede Engdahl

Hvordan velge økologisk?


– Det er relativt enkelt å velge økologisk da alle produkter er merket med ø-merket eller EU-merket for økologi. Vareutvalget begynner å bli bedre og de fleste butikker tilbyr for eksempel i dag økologisk melk – som er et enkelt sted å starte. Personlig er jeg konsekvent på å kun spise økologisk frukt og grønt. Jeg ønsker rett og slett ikke å spise et skall jeg vet er fullt av giftstoffer, sier Jon-Frede.

På REMA 1000 har vi et godt valgt utvalg av økologiske produkter; blant annet egg, den populære Stangekyllingen og en rekke andre alternativer av fisk, kjøtt, frukt og grønt, barnemat og mer. Vi sier ja til en grønnere hverdag!

kolonihagen brød

Foto: Jon-Frede Engdahl