5 ting du ikke visste om egg | Fakta og tips | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 5 ting du ikke visste om egg

5 ting du ikke visste om egg

Hvorfor er noen egg vanskelige å skrelle? Og hvor lang holdbarhet har det? Her finner du nyttige tips og fakta om egg.

Egg er en fantastisk råvare som er proppfull av viktige næringsstoffer. I denne ovale godsaken finner du både proteiner, folat, jern, jod og vitamin A, D og E – med andre ord mye av det kroppen din trenger.

Vi spiser egg til nesten alle dagens måltider, og den er ofte å se på frokostbordet, til lunsj, i matpakka, som en del av middagen og når du baker. Visste du at hver og en av oss spiser i gjennomsnitt 211 egg i løpet av et år? Aller mest egg spiser vi til påske.

Her har vi samlet rubbel og bit av fakta og tips du måtte lure på om egg – så er du forberedt til neste frokostquiz!

1. Egg har lang holdbarhet

Egg kan spises lenge etter holdbarheten går ut, så lenge det er helt og uten sprekker. Dersom du oppbevarer dem kjølig kan egg ha en holdbarhet på opptil seks-syv måneder. Husk derfor å se, lukte og smake på eggene før du kaster dem, selv om de har passert utløpsdatoen på pakningen.

Et triks som forlenger holdbarheten er å snu på dem ved jevne mellomrom. Blir eggene stående i samme posisjon for lenge kan plommen feste seg til skallet, som kan gjøre det smaker tørt.

Ferske egg smaker best når du skal koke eller steke det, men i bakst, vafler og pannekaker gjør det ingenting at de har stått litt.

2. Egg koker saktere på fjellet

Som du sikkert vet koker vann ved 100 grader. Men er du til fjells, på for eksempel 1200 meter over havet, koker vannet ved 96 grader. Det betyr at du må legge til et par minutter på koketiden når du vil ha kokt egg. Neste gang du er på tur eller hytte i fjellet er det lurt å sjekke hvor høyt oppe du er.

Egg bør ligge litt i romtemperatur før det skal ned i kjelen. Da er det mindre sannsynlighet for at det sprekker. Er de kalde kan du lage et lite hull i skallet slik at luften i egget kommer raskere ut, og unngår å sprekke.

Slik koker du egg

Kok opp rikelig med vann i en kjele. Legg egget i det kokende vannet med en skje, slik at det ikke raser ned i bunnen og sprekker.

  • Bløtkokt egg: ca. 5,5 minutter
  • Smilende egg: ca. 7 minutter
  • Hardkokt egg: ca. 10 minutter.

Avkjøl det ferdigkokte egget i kaldt vann i ca. fem minutter. Da blir det enklere å skrelle.

Se fristende oppskrifter med egg her.

3. Egg kan tilsettes smak

Visste du at eggeskallet er laget av små porer? Det gjør at det trekker til seg lukt fra andre matvarer rundt dem, og du kan dermed påvirke smaken. Prøv for eksempel å legge eggene sammen med ingredienser som vaniljestang eller hvitløk i et par dager og smak selv!

Hvitløksegg er godt i for eksempel middagsretter eller omelett, og vaniljeegg kan brukes til bakst og desserter.

Egg fra Solvinge på et bord

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 211 egg i løpet av et år. En fantastisk råvare som inneholder mange viktige næringsstoffer og vitaminer.

4. Egg krymper

Jo eldre egget er, desto større luftlomme blir det på innsiden. Dette gjør at selve egget krymper med alderen når mer luft kommer inn. Dette har ingenting å si for smaken, men kjekt å vite dersom du plutselig står på kjøkkenet med litt mindre egg enn planlagt.

Bruk i så fall et ekstra egg enn det som står i oppskriften dersom det trengs.

5. Noen egg er vanskeligere å skrelle

Når egget er ferskt, er den ytterste hinnen stram og ligger tett mot skallet. Det gjør at det er vanskeligere å skrelle, og kan føre til full frustrasjon rundt frokostbordet når nesten hele eggehviten følger med.

Litt eldre egg er derfor best når du skal koke egg. Et triks er å skrelle egget under rennende vann eller romtemperere det før koking.

Velg dyrevennlige egg

Kolonihagen er først i Norge til å få Dyrevernmerkede egg. Hønene kan bevege seg fritt i hønsehuset og i luftegården, og kan gå ut når været tillater det. De får grovfôr og økologiske korn og har flust med miljøberikelser å leke med, som strøbad, vaglepinner og høyballer.

Kolonihagen egg er økologiske og selges i alle REMA 1000 sine butikker over hele landet.