Rema.no Lær mer Skreien

Skreien

Skreien er en ekstrem sesongråvare – ingen vet akkurat når den kommer. Og når den først er på plass, kommer den i mengder. Men plutselig kan uvær og storm bidra til korte pauser i fisket.

Vi har to typer torsk, kysttorsk og vandretorsk. Skreien er vandretorsken som akkurat har lagt bak seg mer enn tusen kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede på det samme stedet den selv ble unnfanget i havområdene i Lofoten og Vesterålen.

Resten av året lever skreien i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter etter at den er blitt kjønnsmoden, minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til elskov på dypene utenfor Nord-Norge. Som voksen gjentar skreien sin kjærlighetsreise hvert eneste år. Dermed kan både vi og ventende partnere stole på den trofaste skreien.

Slik lykkes du med skrei!
Skrei er en fantastisk råvare! Den har kritthvitt kjøtt og fast tekstur. Den er akkurat passe fet, og flaker seg nydelig etter varmebehandling. Når du skal tilbered en så god råvare, gjelder det å gjøre alt så enkelt som mulig. Slik lykkes du med skrei!

Pannestekt
Ha salt og pepper på fiskestykkene. Varm en stekepanne til middels/sterk varme og ha i solsikkeolje. Stek fiskestykkene med skinnsiden ned i 3 minutter. Snu dem og stek i 1 minutt på den andre siden. Ha urter (f.eks. timian), knuste hvitløksfedd med skall og smør i pannen. Stek i 1 minutt til og øs fettet fra pannen over fisken et par ganger. Press over litt sitron og server rett fra pannen!

Trukket
Skjær skrei i 5 cm tykke skiver. Kok opp rikelig med vann og tilsett salt. Du trenger 1/3 dl salt pr. liter vann. Ta kjelen av platen når det har kokt opp, ha i fiskestykkene og la dem trekke i 5 minutter. La gjestene vente på skreien og ha alt det andre tilbehøret varmt og ferdig før skreien tas opp av vannet.

Dampet
Skjær fisken i porsjonsstykker og dryss med salt og pepper. Ha et par cm med vann i en kjele og kok opp. Legg fisken på rist i kjelen. Vannet skal ikke stå over risten. Damp fisken under lokk til den er gjennomvarm, 6-8 minutter avhengig av tykkelsen.

Ovnsbakt
Forvarm ovnen til 220 °C varmluft. Ha salt og pepper på skreifileten. Legg den i en ildfast form eller langpanne. Smelt smør og hell over fisken. Bak fisken i 10-12 minutter.

Panert
Du trenger 3 skåler; én med hvetemel, én med sammenpisket egg og en med havregryn evt. griljermel. Salte og pepre fiskestykkene og vend dem først i hvetemel. Rist bort overflødig mel. Vend dem deretter i sammenpisket egg og tilslutt i havregryn eller griljermel. Fisken stekes i solsikkeolje på middels varme i 3 minutter på hver side.

Oppskrift på fantastiske skrei-oppskrifter 

Legg til

Her finner du flere oppskrifter med fisk og skalldyr.

 

 

Tips

Torsken er en av de fiskene det er viktigst å tørrsalte på forhånd, før bearbeiding, uansett hvordan du skal varmebehandle den. Grunnen til det er at den er ganske løs i fiskekjøttet. Saltet gjør den fastere i fisken rett og slett.

Tilberedning

Pannestekt

Ha salt og pepper på fiskestykkene. Varm en stekepanne til middels/sterk varme og ha i solsikkeolje. Stek fiskestykkene med skinnsiden ned i 3 minutter. Snu dem og stek i 1 minutt på den andre siden. Ha urter (f.eks. timian), knuste hvitløksfedd med skall og smør i pannen. Stek i 1 minutt til og øs fettet fra pannen over fisken et par ganger. Press over litt sitron og server rett fra pannen!

Ovnsbakt

Forvarm ovnen til 220 °C varmluft. Ha salt og pepper på skreifileten. Legg den i en ildfast form eller langpanne. Smelt smør og hell over fisken. Bak fisken i 10-12 minutter.

Sashimi

Tynne skiver rå skrei toppet med ponzusaus som du lager ved å blande sammen 4 ss soyasaus, saften av 1 appelsin, saften av 1 sitron og 1 ts revet ingefær.

Trukket

Skjær skrei i 5 cm tykke skiver. Kok opp rikelig med vann og tilsett salt. Du trenger 1/3 dl salt pr. liter vann. Ta kjelen av platen når det har kokt opp, ha i fiskestykkene og la dem trekke i 5 minutter. La gjestene vente på skreien og ha alt det andre tilbehøret varmt og ferdig før skreien tas opp av vannet

Syltet

Legg skiver uten bein i 1-2-3-krydderlake: Kok opp 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Tilsett 1 løk i skiver og 1 ts korianderfrø. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Passer godt i salater, f.eks som en fin erstatning for hermetisk tunfisk.

Dampet

Skjær fisken i porsjonsstykker og dryss med salt og pepper. Ha et par cm med vann i en kjele og kok opp. Legg fisken på rist i kjelen. Vannet skal ikke stå over risten. Damp fisken under lokk til den er gjennomvarm, 6-8 minutter avhengig av tykkelsen.

Panert

Du trenger 3 skåler; én med hvetemel, én med sammenpisket egg og en med havregryn evt. griljermel. Salte og pepre fiskestykkene og vend dem først i hvetemel. Rist bort overflødig mel. Vend dem deretter i sammenpisket egg og tilslutt i havregryn eller griljermel. Fisken stekes i solsikkeolje på middels varme i 3 minutter på hver side.

Posjert

Posjert i saltet vann eller i steamovn på 70°C i 10-12 minutter.

Ceviche

Tynne skiver rå skrei marinert med olivenolje og sitron.