Hente oppskriftsvarer fra kalenderen din?

Velg oppskrifter

Del på e-post Skjul handlelapp
Rema.no Lær mer Pinnekjøtt – slik lykkes du!

Pinnekjøtt – slik lykkes du!

Norsk lam er i verdensklasse. Kjøttet er mørt og saftig, og har en særpreget smak takket være de best tenkelige beiteområdene – i fjellet, på heiene og ved kysten. Dette kjenner du også på smaken når du spiser pinnekjøtt. Hos REMA 1000 finner du pinnekjøtt som er både kortreist og fantastisk godt.

SLIK LYKKES DU MED PINNEKJØTT

    1. Legg pinnekjøttet i kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift vann en gang i løpet av utvanningen.
    2. Legg en rist eller pinnekjøttpinner i bunnen av en stor kjele, bygg opp ca. 3-4 cm. Hell på vann så det står i høyde med risten.
    3. Plasser pinnekjøttet på risten og sett på lokk. Kok opp og skru ned varmen.
    4. La kjøttet smådampe under lokk i 3 timer. Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid stå 3 cm vann i bunnen av kjelen.
    5. Det siste kvarteret tilsettes julemør eller vossakorv for å varmes opp.Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet.
    6. Legg gjerne pinnekjøttet over på et stekebrett og grill kjøttet i 3 minutter under grillen i ovnen rett før servering.
    7. Pinnekjøttet serveres med sjyen som er i bunnen av kjelen, rotmos og kokte poteter

TIPS

En alternativ metode er å legge poteter med skall i bunnen av kjelen i stedet for rist eller pinner. Fyll opp med vann til rett under potetene, legg pinnekjøttet oppå og kok som vanlig. Potetene tar til seg masse god smak fra pinnekjøttet og koker ikke i stykker!

 

RØKT ELLER URØKT? 

I Norge spiser omtrent en av tre pinnekjøtt på julaften, og pinnekjøttradisjonen står spesielt sterkt på Vestlandet. Røking av pinnekjøtt er fra gammelt av en konserveringsmetode og ikke en smakspreferanse. Men i dag diskuterer pinnekjøttentusiastene hva som er best – røkt eller urøkt. Det vi vet med sikkerhet er at urøkt pinnekjøtt er noe lettere for fordøyelsen.

 

Hvor mye pinnekjøtt per person trenger du?

Voksen – 500 gram pinnekjøtt pr. porsjon
Storspist – 600 gram pinnekjøtt pr. porsjon
Barn – 200 gram pinnekjøtt pr. porsjon

Saus per person:

Voksen –  1 dl pr. porsjon
Storspist – 1,5 dl pr. porsjon
Barn – 0,5 dl pr. porsjon

VI HAR PINNEKJØTT FRA

  • Nordfjord
  • Spekeloftet
  • A. Idsøe
  • Bjorlilam
  • Ole Ringdal
  • Stjernelam fra Voss
  • Lofotlam
  • Røroslam

Se etter lokalt utvalg av pinnekjøtt i din REMA 1000-butikk!

Les mer om Lofotlam og Røroslam.

Dra ned i kalender