Rema.no Lær mer Fem økologiske skatter du finner i skogen

Fem økologiske skatter du finner i skogen

Finn frem steinaldermennesket i deg og bli en sanker! Her er fem velsmakende, ville vekster som du kan lete etter i sommer. Gratis og så godt som økologisk.

Helt fra vårsola titter frem til høstkulda setter inn, byr naturen på ville planter du kan forsyne deg av og bruke i sauser, supper, salater og andre middager. Strengt tatt kan vi ikke si at ville vekster er økologiske, siden de ikke er dyrket frem i kontrollerte omgivelser. Men de samme prinsippene gjelder i praksis: ingen kunstige sprøytemidler, ikke noe kunstgjødsel, og naturlig og bærekraftig produksjon.

Nesle

De aller fleste av oss har et heller dårlig forhold til brennesle. Det er det bare å legge bak seg. Neslen er smakfull og sunn, og kan brukes som en erstatning for spinat. Faktisk inneholder den mer enn fem ganger så mye vitamin C og jern, samt mer vitamin B og kalsium.

Det er imidlertid en dårlig idé å spise den som salat. Den må forvelles, kokes eller stekes før du spiser den, og i tillegg er det lurt å bruke hansker når du plukker den. Gå aller helst etter unge og små skudd. Jo eldre og større neslen blir, jo mer trevlete blir stilkene og bladene, og lengre må de kokes. Lag neslesuppe, neslepai, risotto med nesle eller neslepesto.

Ramsløk

Norges svar på hvitløk er ramsløk. Den har tradisjonelt blitt sett på som ugress fordi den gir beitedyra melk med usmak. Den vokser over hele Sør-Norge, spesielt langs kysten fra Østfold til Nord-Trøndelag. Alt kan spises – røttene, den hvite blomsten og de store grønne bladene.

Ramsløken kan bli opptil en halvmeter høy, så det er mye mat du kan hamstre om du kommer over en liten lysning der skogbunnen er dekket av denne deilige hvitløksduftende planten. Sent på sommeren kan imidlertid bladene bli litt bitre. Og pass på at du ikke forveksler ramsløken med liljekonvall.

Du kan bruke ramsløken omtrent slik du bruker hvitløk, som krydder og smakstilsetning, eller du kan bruke den som vårløk i supper, sauser og som tilbehør. Den smaker noe midt i mellom. Lag ramsløkpesto eller urtesmør med ramsløk, som smaker utmerket smeltet over stekt fisk eller kylling. Eller bruk roten finhakket i blåskjellsuppa med strimlede blader og blomster som garnityr.

Engsyre og skogsyre

Engsyre er en ypperlig bladsalat, som du finner overalt i landet og faktisk høyt til fjells også. Stilkene og bladene kan bli ganske lange, nesten opptil en meter. Jo større de blir, jo rødere blir stilken, men jo surere smaker også planten. Unge skudd smaker rundere. De små rødgrønne blomsterknoppene kan også spises og ser lekre ut i salaten.

Skogsyre er en mye mindre plante. Den kalles også surkløver eller gaukesyre og finnes i skogen i de fleste deler av landet. Bladene sitter som et grønt trekløver oppå en tynn stilk som blir svakt lilla etter hvert som planten vokser. De hvite blomstene kan også spises.

Både engsyre og skogsyre inneholder ganske mye oksalsyre, den samme som i rabarbra, og du skal helst ikke overdrive inntaket. Men ikke vær bekymret. Det er grenser for hvor mye du orker å spise før det blir vel surt.

Lag frisk og velsmakende salat eller pesto med engsyre og skogsyre. På grunn av den friske syren, passer både engsyre og skogsyre flott i friske desserter og sorbeter. Engsyresaus med smør er perfekt til fisk.

Bergmynte

Selveste pizzakrydderet oregano er ikke så eksotisk som man kanskje skulle tro. Bergmynte, som vokser over hele Sør-Norge og et stykke oppover i Nordland, er så godt som samme plante, men i vill og opprinnelig tilstand. Bladene er mørkegrønne, og blomstene er lyselilla og formet som små baller med masse små blomsterknopper.

Bergmynte er først og fremst et krydder, men bladene og blomstene kan også brukes i salater eller som garnityr til fisk og kjøtt. Plukk også hele buketter når de er godt tørket av sola og heng dem opp i kjøkkenvinduet til tørking. Da har du pizzakrydder gjennom hele vinteren – og ikke minst et velduftende kjøkken.