Hente oppskriftsvarer fra kalenderen din?

Velg oppskrifter

Del på e-post Skjul handlelapp
Miljø ikon
Miljø

Norges første miljøvennlige dagligvarebutikk

Yasmin er Kjøpmann på REMA 1000 Kroppanmarka – Norges første miljøvennlige dagligvarebutikk.

Yasmin Kroppanmarka

Ole Robert Reitan, Kjøpmann Yasmin Abdu Omar, Odd Reitan og daværende næringsminister Trond Giske på åpningsdagen.

Siden 2013 har Yasmin sammen med sin ektemann Mahmud drevet energigjerrig. Det gir gevinst til kundene, kjøpmann og miljøet.

Etter å ha jobbet som deltidsansatt ved REMA 1000 Prinsensgate, begynte Yasmin i 2009 på Talent-programmet til REMA 1000. I 2013 nådde hun målet om å bli Kjøpmann. Region Midt-Norge hadde troen på jenta fra Trondheim og ga henne muligheten til å åpne REMA 1000 Kroppanmarka – Norges første miljøvennlige dagligvarebutikk.

I tett samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta, Sintef Energiforskning, HENT Entreprenør og flere, åpnet REMA 1000 Kroppanmarka dørene 15. august 2013. Det er lagt vekt på at bygget skal passe godt inn i nærmiljøet og fremstå som moderne og funksjonelt på mange områder. Yasmin forteller at det er mange som er interessert i butikken som ligger på Kroppanmarka i Trondheim.

– Det er mange som ønsker å lære mer om løsningene som gjør REMA 1000 Kroppanmarka til en av Norges mest miljøvennlige dagligvarebutikker. Alt fra studenter og fagpersoner innen energi har vært på besøk, sier Yasmin.

REMA 1000 Kroppanmarka bruker unike teknologiske løsninger for å spare energi. Sentralt i prosjektet står varmen som butikkens kjøleanlegg produserer. Ny teknologi gjør det mulig å lagre overskuddsvarme i tanker og rør, og spillvarmen blir brukt til å varme gulvet og holde lasterampene snø- og isfrie i vinterhalvåret. I tillegg er det lagt inn energibrønner slik at varme kan lagres om sommeren og hentes om vinteren. For å redusere bruken av elektrisk lys er deler av veggfasaden erstattet med materialet Aerogel som tar vare på sollyset og fordeler dette jevnt i hele butikken.

Naturlig og miljøvennlige væsker som CO2 (R744) og Propan (R290) er benyttet i kjøle- og frysedisker. Det sørger for at varene holder riktig temperatur uten at det påvirker miljøet. På taket er det benyttet sedum – et lavt voksende torv som lagrer regnvann. Dette isolerer bygget slik at man bruker mindre energi til oppvarmning og nedkjøling.

«REMA Eiendom og SINTEF Energi ble tildelt Energispareprisen av Trondheim kommune, for å ha bygget Norges mest energigjerrige butikk»

REMA Eiendom og SINTEF Energi ble i 2014 tildelt Energispareprisen av Trondheim kommune, for å ha bygget Norges mest energigjerrige butikk. Juryen la vekt på at REMA Eiendom har benyttet seg av den teknologiske ekspertisen hos SINTEF Energi AS og gitt dem anledning til å utforme og teste ut byggoptimale løsninger man enda ikke finner i andre butikker.

De energibesparende løsningene har gitt resultater. REMA 1000 Kroppanmarka bruker hele 30 % mindre strøm enn andre sammenlignbare butikker. Det gjør Yasmin stolt.

– Det er en unik mulighet å få lov til å drive den første miljøvennlige dagligvarebutikken i Norge. Alt er lagt til rette for at jeg skal kunne drive effektivt, samtidig som jeg sparer miljøet, sier Yasmin.

Erfaringene fra REMA 1000 Kroppanmarka har blitt videreført i arbeidet med REMA 1000s nye fremtidsbutikk.

sign_jasmin

Yasmin Kjøpmann
REMA 1000 Kroppanmarka

30% mindre strøm

30% mindre strøm

De energibesparende løsningene har gitt resultater.
REMA 1000 Kroppanmarka bruker hele 30 % mindre strøm enn andre sammenlignbare butikker. Det gjør Yasmin stolt.

Del artikkel
Dra ned i kalender