– Vi i REMA 1000 gjør veldig mye bra for miljøet | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Ansvar – Vi i REMA 1000 gjør veldig mye bra for miljøet

– Vi i REMA 1000 gjør veldig mye bra for miljøet

Stian Landbakk (47) har jobbet i REMA 1000 siden han var 15 år. Med lang fartstid i kjeden, vet han godt hvilke effektive tiltak som gjøres for å kutte plast.

– Jeg synes vi kunne vært flinkere til å fortelle kundene våre alt det gode vi gjør for miljøet, sier kjøpmann Stian Landbakk.

I 32 år har han vært ansatt i REMA 1000. De siste 17 av dem som kjøpmann. I dag driver han en REMA-butikk i Ski, sør for Oslo. Han er stolt av å jobbe i en dagligvarekjede som er sitt ansvar bevisst.

Ett av tiltakene Stian tenker på, er hvordan REMA 1000 jobber med å kutte plast.

PLAST FÅR MATEN TIL Å HOLDE LENGER: Plasten gjør ikke bare ugagn. Mange grønnsaker pakket inn i tynn plast får en økt holdbarhet på flere dager. Dette er viktig for å unngå matsvinn.

Plastforsøpling er en av vår tids største utfordringer. Så mye som 8 millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år, og 80 prosent av dette kommer fra land. Plast som havner i naturen brytes ikke ned. I tillegg brukes altfor lite av plasten på verdensbasis om igjen – bare 14 prosent av den får nytt liv.

En annen stor utfordring er overforbruk av plast. Ressursbruken er stor, og det mangler gode sirkulære løsninger.

Kuttet mer enn 1000 tonn

REMA 1000 ønsker å bidra til gode løsninger, og her er noen av tiltakene vi har gjort de seneste årene:

  • Siden 2018 har vi kuttet 1356 tonn med plast fra egne merkevarer.
  • Vi ha oppnådd 83,1 prosent sorteringsgrad på alt avfall i butikkene våre.
  • Vi har innført nye handlekurver, laget av 100 prosent resirkulert, maritimt avtfall
  • Vi har som mål at all emballasje fra våre egne merkevarer er klimanøytral og sirkulær innen 2030. Det samme vil vi kreve av leverandørene våre.
  • Vi har signert Plastløftet. Det betyr at vi har forpliktet oss til å bidra til en mer sirkulær plastøkonomi.

Stian trekker også frem at REMA 1000 sine bæreposer er laget med en høy andel resirkulert materiale.

– 80 prosent av plasten i bæreposene våre er gjenbrukt. Det sparer miljøet for produksjon av 3000 tonn ny plast hvert år, forteller Stian.

Bærekraftig emballasje og resirkulering

JAKTER NY EMBALLASJE: REMA 1000 har som mål at alle egne merkevarer skal ha emballasje designet for gjenvinning.

Bærekraftig emballasje og resirkulering

Ved å kutte overflødig emballasje bidrar REMA 1000 til å redusere ressursbruken, og samtidig redusere risikoen for at plast havner på avveie i naturen.

– 80 prosent av våre egne varer er pakket i plast. I tillegg benyttes plast i forbindelse med produksjon og transport. Derfor har vi et stort ansvar for å utvikle bedre løsninger, som påvirker miljøet mindre, sier kjøpmannen og legger til:

– Målet er å kutte plast der vi kan, samtidig som vi skal øke andelen gjenvunnet materiale – og tilrettelegge for god resirkulering etter bruk. Vi ser at flere og flere av varene vi får levert har mindre plastemballasje enn før. Det er en super utvikling!

Det betyr likevel ikke at vi lukker døren helt for plast. Når vi jobber med å kutte plast på varer som frukt og grønt, vurderer vi alltid miljøeffekten opp mot risiko for matsvinn. Emballasje, og spesielt plast, er nemlig et viktig ledd i kampen mot matsvinn. For eksempel vil en agurk holde opptil ti dager lenger når den er pakket i plast.

KUTTER MER ENN 1000 TONN: Kjøpmann Stian Landbakk synes REMA 1000 kan være enda flinkere til å fortelle kundene sine hvor mye bra kjeden gjør for miljøet.

Jakter framtidens emballasjeløsninger

Ett av de beste tiltakene vi kan gjøre, er å sørge for sirkulære plastløsninger. Vårt mål er derfor at alle egne merkevarer skal ha emballasje designet for gjenvinning, med en tydelig merking som gjør det enkelt for deg som forbruker å kildesortere på riktig måte.

– Ved å kutte overflødig emballasje, reduseres ressursbruken. Vår tilnærming er å kutte der vi kan – uten at det går utover kvalitet og mattrygghet, og uten at det øker risikoen for matsvinn, avslutter Stian.