Slik kuttet butikken energiforbruket kraftig | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Ansvar Slik kuttet butikken energiforbruket kraftig

Slik kuttet butikken energiforbruket kraftig

Noen få, enkle grep har gjort at Ingrids butikk på Rena bruker 35 % mindre energi.

– Vi har nettopp byttet ut alle kjøle- og frysediskene. I tillegg har vi skiftet ut ventilasjonsanlegget og oppgradert lysanlegget til LED.

Det forteller kjøpmann Ingrid Bagaas (30), som i 11 år har vært ansatt i REMA 1000. De siste fem av dem som kjøpmann.

Grepene som er gjort i butikken hennes på Rena, er med på å redusere energiforbruket betraktelig. Butikker som følger i Ingrid fotspor, kan vente seg gjennomsnittlig å ha 35 prosent lavere energiforbruk.

– Dagligvarebransjen omsetter for flere milliarder kroner i Norge hvert år, og vi har derfor gode muligheter til å bidra til positive endringer, forteller Ingrid og fortsetter:

– Ansvarlighet innen både miljø, helse, ansvarlig handel og mennesker, er derfor svært viktig for REMA 1000. Derfor er jeg også så stolt av å jobbe her.

NYE KJØLE- OG FRYSEDISKER: Frysedisker med lokk og kjøleskap med dører er med på å redusere energiforbruket betraktelig.

Bygger stadig flere miljøbutikker

I tillegg til å hjelpe allerede etablerte butikker med å tilrettelegge for et lavere energiforbruk, slik som Ingrids butikk på Rena, bygger REMA 1000 stadig nye, såkalte miljøbutikker rundt om i landet. Stikkord er energigjenvinning og energisparing – og miljøbutikkene bruker inntil 50 prosent mindre energi sammenlignet med en tradisjonell butikk. Konseptet er utviklet i samarbeid med Sintef og Snøhetta.

Å rigge butikkene for effektiv drift, har vært helt sentralt i utviklingen av både miljøbutikken, og i renoveringen av de eksisterende butikkene. Målet er en god balanse mellom økonomiske, estetiske, praktiske og bærekraftige forhold.

– I kjøle- og frysedisker benyttes kun naturlige og miljøvennlige kuldemedier uten freon, forklarer Ingrid.

GODE TILTAK: Ingrids butikk på Rena har tatt flere grep for å kutte energiforbruket, som å skifte ut ventilasjonsanlegget.

Gjør mye for miljøet

I REMA 1000 gjøres det svært mye for miljøet på mange plan. Blant annet jobber vi stadig for å kutte i plastforbruket, vi selger ikke nyheter med palmeolje og vi jobber aktivt med bedre dyrevelferd. Kort fortalt skal varene som kjøpes i en REMA-butikk ha laveste pris, være av høy kvalitet og produsert og solgt på en ansvarlig måte.

– Vårt måler at kundene våre skal oppleve at det er enkelt å ta gode valg til lave priser hos oss, og vi jobber hver dag for å bidra til en mer bærekraftig fremtid, sier kjøpmannen – og legger til:

– Vi jobber også aktivt med matsvinn i butikk. Dette gjør vi blant annet ved å ta grundige bestillinger, rullere varer og prise ned varer med kort holdbarhet.

Ingrid opplever at de ansatte er stolte over jobben de gjør, både her lokalt, men også jobben REMA 1000 Norge gjør, ved å ta sitt ansvar på alvor.

– Jeg tror at mange i den yngre generasjonen vet mye om tiltakene REMA 1000 gjør for å ta sitt samfunnsoppdrag på alvor. Samtidig blir miljø og bærekraft stadig viktigere for flere. Vi gjør så mye bra i REMA 1000, og jeg er glad og stolt over at vi nå får vist frem noe av det til kundene våre.

POSITIVE ENDRINGER: Dagligvarebransjen har gode muligheter til å gjøre store, positive endringer for miljøet, mener Ingrid.