Freddy lever for kjøpmannsyrket: - Det var kjærlighet ved første blikk | Samfunnsansvar | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Ansvar Freddy lever for kjøpmannsyrket: – Det var kjærlighet ved første blikk

Freddy lever for kjøpmannsyrket: – Det var kjærlighet ved første blikk

Freddy (29) har jobbet i dagligvare siden han gikk på ungdomskolen. Nå er han kjøpmann for to REMA 1000-butikker, og kunne ikke tenkt seg en annen jobb.

I Bø i Telemark ligger det to REMA 1000-butikker, og de er det Freddy Etland Stave (29) som driver. Freddy fikk sin første jobb i dagligvare som 13-åring og forteller at det var «kjærlighet ved første blikk».

– Jeg forelsket meg fort i dette yrket da jeg fikk min første jobb ved Ica Down Town som 13-åring. Etter det var veien videre klar og jeg startet på salg og service, og fikk etter hvert jobb som nestkommanderende (NK) på REMA 1000 Stathelle, forteller porsgrunnsgutten som nå driver to butikker i Bø.

Etter noen år som NK ved REMA 1000 Stathelle ble Freddy tatt opp på talentprogrammet til REMA 1000, kjedens egen Kjøpmannsskole. Her får dyktige REMA-ansatte opplæring og kunnskap i hvordan man driver en butikk, og for Freddy ble dette veien som førte han til å drive sine egne to REMA-butikker i Bø i Telemark.

– Det er et veldig bra program som jeg hadde godt utbytte av. Det ga meg den faglige tyngden jeg trengte for å gå fra å være ansatt til selvstendig næringsdrivende, sier han.

UTE PÅ GULVET: Freddy er ikke redd for å ta i et tak. Han liker seg best ute på gulvet blant kundene eller bak kassa.

Vant regionens beste butikk

I 2017 tok Freddy over sin første butikk, REMA 1000 Bø, og etter bare ett år som kjøpmann vant han i 2018 regionens beste butikk og tok over sin andre butikk i Bø, REMA 1000 Skogen.

– Det var utrolig gøy å vinne regionens butikk 2018. Det var en bekreftelse på at jeg hvert fall gjør noe riktig, sier kjøpmannen og ler.

For øyeblikket har Freddy lederansvar for 32 ansatte i ulike stillingsprosenter, i to forskjellige butikker. De ansatte jobber fast i hver sin butikk, mens Freddy selv veksler mellom de to butikkene og forteller at hverdagen er hektisk, men at han stortrives.

– Ja, det er hektisk, men det er en livsstil som jeg elsker. Det er ikke noe annet jeg heller ville jobbet med, forteller han.

Hos Freddy er det også store muligheter for utvikling og ansvar, og for øyeblikket har han to lærlinger og en ansatt som går på Talentprogrammet. Han er selv glad i å ha en flat struktur, og tar del i alle arbeidsoppgavene.

– Jeg trives beste ute på gulvet blant kundene eller i kassa, forteller han. Det er ute i butikken jeg får snakket med kunder og ansatte, og det er der jeg føler meg mest hjemme.

GØY PÅ JOBB: Helge og Freddy fant fort tonen og har det mye gøy sammen på jobb. Freddy forteller at Helge forteller de tørreste vitsene han noen gang har hørt.

– Her tar vi vare på hverandre

Helge Lyngberg har jobbet i REMA 1000 i over 25 år, og var spent på hvordan det ville bli når Freddy skulle ta over butikken han har jobbet i siden 2002.

– Vi var spent på hvordan det ville bli, men det gikk over all forventning. Freddy er en veldig flink og fin fyr. Han er ydmyk, samtidig som han er god til å administrere og finne løsninger, forteller Helge og fortsetter.

– Vi er en veldig fin gjeng her ved REMA 1000 Bø, nesten som en stor familie. Her tar vi vare på hverandre og passer på at alle har det bra.

Det var ikke bare Helge som var spent da Freddy tok over butikken i 2017, det var også Freddy selv.

– Jeg var så klart litt nervøs før jeg skulle ta over, spesielt ettersom flere av de ansatte her har jobbet lenger i butikk enn min alder, forteller han og ler.

– Det er mange rutiner som skal settes i gang når man tar over en butikk, men det hele gikk knirkefritt og vi er blitt en skikkelig fin gjeng. Vi har et utrolig bra arbeidsmiljø og ekstremt lavt sykefravær, noe jeg er veldig stolt av.

Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift

Høsten 2017, bare noen måneder etter at Freddy hadde startet som kjøpmann ved REMA 1000 Bø, fikk han en mail fra Bø kommune. De ønsket å handle alle sine dagligvarer hos en Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift.

– Bø kommune er svært opptatt av miljøet og ønsker å være en så grønn kommune som overhode mulig. Jeg er også opptatt av å ta vare på miljøet, så når jeg så anbudet i mailen heiv jeg meg rundt for å gjøre alt som måtte til for at vi skulle bli en sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift.

Det å bli Miljøfyrtårn-sertifisert var litt mer jobb enn Freddy kanskje hadde sett for seg, men etter mye hard jobbing fikk han det til og vant anbudet fra kommunen.

– Det var veldig gøy at vi fikk det til. Det er strenge retningslinjer som må følges og vi har jobbet hardt for det alle sammen, forteller den unge kjøpmannen.

– Vi må hele tiden jobbe målrettet med å forbedre våre miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

Videre forteller Freddy at butikken hans er den eneste REMA 1000-butikken i landet som er en Miljøfyrtårn-bedrift, og han oppfordrer andre kjøpmenn til å sette i gang arbeidet for å bli det samme.

– Det er mye jobb ettersom vi REMA-kjøpmenn er selvstendig næringdrivende og må gjøre hele jobben selv, men det er verdt det. Miljø og bærekraft er viktig, og det er noe jeg med glede bruker tid på, avslutter kjøpmannen.

Denne artikkelen er skrevet av Amedia