Da Christian begynte i jobben, var han plaget med sosial angst. Nå er han "sjefen" i kassa. | Samfunnsansvar | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Ansvar Da Christian begynte i jobben, var han plaget med sosial angst. Nå er han “sjefen” i kassa.

Da Christian begynte i jobben, var han plaget med sosial angst. Nå er han “sjefen” i kassa.

REMA 1000-kjøpmann Ketil er overbevist om at har man lyst så lykkes man. – Jeg har stor tro på at alle mennesker har en arbeidsevne, og jeg er glad i å gi folk en sjanse.

For snart tre år siden tok livet en vending for Christian (31). Etter å ha vært på arbeidspraksis i flere bedrifter via NAV, hadde ikke Christian et stort håp om å lykkes i REMA heller. Men tålmodighet og forståelse fra kjøpmann Ketil Mjølnerød på REMA 1000 Stadion, og en stor dose arbeidsinnsats fra Christian selv, har bidratt til at fremtiden ser lys ut.

– Jeg har hatt en tøff fortid som har gjort at jeg blant annet har slitt med sosial angst. Store folkemengder er noe jeg prøver å unngå, men i kassa på REMA 1000 Stadion føler jeg en trygghet, smiler Christian varmt mens han ekspederer en av de faste kundene i butikken.

REMA 1000-kjøpmann Ketil er stolt over hva ansatt Christian har oppnådd siden han begynte hos dem for snart tre år siden.  Foto: Christine Heim/Spray

Og praten med kundene flyter lett. De kjenner Christian, og Christian kjenner dem.

– I starten hadde jeg nok med å sette meg inn i arbeidsoppgavene mine, men i dag jobber jeg hele tiden for at kundene skal få en god handleopplevelse. Og så er det veldig hyggelig å prate litt med kundene da, humrer han.

Små skritt mot målet

Da Christian var ny i jobben, hadde han lite arbeidserfaring, og han var i en tilstand som gjorde at han ble fort sliten. Første arbeidsdag måtte avbrytes etter et par timer.

– Vi prøvde med hele dager, men så fort at det ikke fungerte for Christian. Derfor tilpasset vi oss han, samtidig som vi pushet han videre, mimrer kjøpmann Ketil.

Arbeidsmengden til Christian gikk fra halve til fulle arbeidsdager og til slutt hele arbeidsuker. Små delmål har vært løsningen på vei mot de store målene.

– Christian hadde den rette innstillingen da han kom. Han får stadig nye ansvarsområder, som for eksempel avis-returen som er veldig viktig. Det mestrer han godt nå.

Christian har fast jobb på REMA 1000 Stadion nå og er den personen i kassa med mest ansvar. Så selv om han ikke er sjef på papiret, så føler han seg litt som det.

– Jeg har blant annet opplæring av andre. Og målet mitt er å få fullt ansvar for kassene en dag, sier Christian, og Ketil nikker samtykkende.

– Folk fortjener en mulighet

Kjøpmann Ketil er glad i mennesker. I løpet av sine åtte år som kjøpmann her, har han hatt mange lærlinger og folk på arbeidspraksis fra NAV. Han er glad i å gi folk en sjanse.

– Jeg synes det er givende når jeg får mulighet til å utvikle et menneske, sier Ketil og legger til:

– Vi mennesker er så forskjellige. Alle er ikke skoleflinke, men mange er likevel veldig flinke til å jobbe. De fortjener også en mulighet.

Har man vilje og litt “guts” kommer man derfor langt. Det er Christian et levende bevis på.

– Å ha et fast sted å dra til har betydd mye for meg. Jeg har vært langt nede i gjørma, men jeg nektet å gi opp av den grunn. Jeg har kjempet og kjempet og står nå med hevet hode og er stolt av hva jeg har oppnådd, avslutter Christian før han høflig henvender seg til neste kunde i køen.

Christian føler en trygghet og tilhørighet når han står i kassa. – Jobben er mitt andre hjem, sier han. Foto: Christine Heim/Spray

Denne artikkelen er skrevet av Amedia