Ingen palmeolje i våre matvarer | Klima og miljø | REMA 1000
Hopp til innhold
Dette er en av 1000 grunner til å velge REMA 1000.
Les mer
Rema.no Ansvar Derfor har vi fjernet palmeolje fra matvarene våre

Derfor har vi fjernet palmeolje fra matvarene våre

Palmeolje gjør stor skade på både regnskogen og kroppen. I 2014 fjernet vi derfor palmeolje i alle egne matvarer og lukket døren for alle produktnyheter med palmeolje – som første dagligvareaktør i Norge.

Regnskogen omtales ofte som «klodens hjerte», fordi den er så viktig for oss som lever her. Den forsyner verden med mat, vann og medisiner, samtidig som den bidrar til å redde klimaet på kloden. Regnskogen er også hjemmet til millioner av mennesker.

Hvert sekund forsvinner likevel store områder med regnskog i flere deler av verden for å gi plass til plantasjer som produserer råvarer – særlig palmeolje og soya.

Dette bidrar til store klimagassutslipp og klimaendringer både lokalt og globalt. Det fører også til at uerstattelige arter blir utryddet, og at mennesker drives vekk fra sine hjem.

Hva er palmeolje? Og er det farlig?

Palmeolje utvinnes av frukten på oljepalmen, og er en av de mest produserte planteoljene i verden. Den er billig å produsere og har fast konsistens – egenskaper mange produsenter setter pris på, og som gjør at den brukes i både matvarer, kosmetikk og biodrivstoff.

Utvinning av palmeolje har ikke bare katastrofale konsekvenser for regnskogen –  den kan også være skadelig for kroppen vår. Til forskjell fra andre vegetabilske oljer, inneholder nemlig palmeolje store mengder av den mettede fettsyren palmitinsyre, som har en kraftig kolesteroløkende effekt.

Ifølge forskning.no spiser nordmenn allerede mer mettet fett enn det ernæringsmyndighetene anbefaler. Palmeolje inneholder omtrent 50% mettet fett. For helsen er det derfor et poeng å kutte ned på inntaket av mettet fett. Nok en grunn til å skygge unna denne ingrediensen!

Samarbeider med Regnskogfondet

Vi i REMA 1000 ønsker å være vårt ansvar bevisst. Derfor var vi først ut blant dagligvareaktørene i Norge til å fjerne all palmeolje i egne matvarer. Vi har og siden 2014 takket nei til produktnyheter som inneholder denne ingrediensen. REMA 1000 er per i dag eneste norske dagligvare som har tatt dette standpunktet.

Bevaring av regnskog er en fanesak for REMA 1000, og vi er stolte over å kunne samarbeide med Regnskogfondet, som er Norges viktigste aktør for bevaring av regnskog. Reduksjon av palmeolje har siden starten i 2014 vært nerven i vårt samarbeid og årlig redder vi regnskogsområder i Sørøst-Asia som tilsvarer 42 857 fotballbaner.

I tillegg til palmeolje er soyaproduksjon en av de største truslene for avskoging. Som en forlengelse av vårt arbeid med palmeolje flyttet vi derfor i 2019 fokuset over til soya. Framover vil vi se på hvordan vi kan redusere bruken av soya i vår egen verdikjede, og utfordre leverandører til å gjøre det samme.  Vi støtter også Regnskogfondets arbeid for å bevare Amazonas og holde det viktige økosystemet intakt.

Les mer om REMA 1000 arbeid for å ta vare på naturen og miljøet