Bærekraftig bananproduksjon: Bli med på revisjon med REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Ansvar i REMA 1000 Ansvarlig handel Bærekraftig bananproduksjon: Bli med på revisjon med REMA 1000

Bærekraftig bananproduksjon: Bli med på revisjon med REMA 1000

I 2018 var vi, sammen med vår leverandør BAMA, på besøk på Doles banan- og ananasplantasjer i Costa Rica. Slike besøk er en del av REMA 1000s rutiner for å sikre god kvalitet, gode arbeidsforhold og at matproduksjonen foregår ansvarlig.

Sikre ansvarlig produksjon av importvarer

Banan er en av varene nordmenn putter flest av i handlekurven. Derfor er det viktig at vi har forståelse for produksjonen og hvordan leverandørene jobber. Besøk til produsenter er en viktig måte å oppnå kunnskap og trygghet for varene som selges i REMA 1000s butikker.
– Formålet med denne turen var å få økt innsikt og kunnskap om produksjonen. Samtidig følger vi med på hvordan leverandøren forvalter miljøet og de ansattes rettigheter, sier Martina Rabsch, kvalitetsdirektør i REMA 1000.
Videre forteller hun at dette er noe REMA 1000 ønsker å lære mer om på alle besøk og revisjoner.
– Det er spesielt viktig for en råvare som banan, som det kan være knyttet utfordringer til, sier Martina.

Kommer grønne til Norge

Når bananen er klar, deles den opp og vaskes lett før den sorteres og pakkes for sending. For å bevare holdbarheten under hele reiseveien er de grønne når de ankommer Oslo med båt. De modnes deretter en drøy uke før de sendes ut til butikker over hele landet.

Visste du at...

Reduserer miljøpåvirkningen i bananproduksjonen

Vi følger spesielt med på vannforbruk og bruk av sprøytemidler når det gjelder påvirkning på miljøet. Etter besøk på bananplantasjen kan vi forsikre om at leverandørene har gode rutiner på plass. Bananplantasjene sprayes ukentlig med godkjente plantevernmidler.
For å skjerme arbeiderne og for å påføre midlene med større presisjon skjer sprøytingen med fly. Ved ytterkanten av plantasjene og i nærheten av vann og boliger benyttes tankbiler. Minimal skade og godt vern om arbeiderne og miljøet veier tungt på plantasjene.